Te veel op je telefoon

Met de komst van de smartphone word het voor ons steeds moeilijker om ons te concentreren op het werkelijke leven. Zo gauw er maar een melding komt, willen we meteen kijken wat het is. We doen dit tegenwoordig bijna altijd. Tijdens visite, uit eten, bioscoop, school, werk, winkelen, vakantie, onderweg, thuis en buiten. Het is veel makkelijker om te chatten of e-mails te sturen, op welke plaats dan ook, en op eender welk moment, dan iemand real time te zien of te bellen. Een berichtje kan je versturen wanneer het jou uitkomt en ook het lezen ervan. Je hoeft dus niet meteen te reageren en je kan veel meer verschillende dingen tegelijk doen en bijhouden. Je kan geen 3 mensen tegelijk bellen, maar je kan ze wel alle 3 in 1x een berichtje sturen.

De komst van sociale media deed daar nog een schepje bovenop. Plots was iedereen, overal en op elk moment online. Niet alleen jij dus, maar ook je vrienden, broer of zus, je ouders, enzovoort. Doordat we zoveel met ons digitale leven bezig zijn, vergeten we soms dat er ook nog een werkelijke wereld is. De wereld waarin je leeft, woont, werkt. Steeds meer mensen leven in hun eigen vaak digitale cocoon. Het gevolg is dat we minder op elkaar letten, minder sociale contacten maken en meer op ons zelf zijn.

Ben jij je al bewust van je digitale leven en je werkelijke leven of is dat voor jou hetzelfde?

Gelukkig worden er steeds meer mensen zich bewust van de verslavende werking van je digitale leven en kiezen bewust ervoor om niet altijd online te zijn. Bewust te genieten van je echte leven, de spullen en de mensen om je heen. Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Indirect komt dit ook voor een deel door het digitale leven. In het verleden ging je makkelijker even bij iemand op visite, en als je er was werd het gezellig en had je een leuke dag of avond. Nu wordt er via whatsapp een paar berichten verstuurd en men gaat door. Niemand in het echt gezien of gesproken dan. Vooral jongeren zie je steeds meer in een sociaal isolement komen ondanks dat ze zo actief bezig zijn met hun digitale leven.

Hoeveel uur per week ben jij met je digitale leven bezig?

Ongemerkt zitten we stiekem best lang per dag op je telefoon. Heb jij wel eens bij gehouden hoe lang je per dag op je telefoon zit. Gemiddeld zitten Nederlanders 5,5 uur per dag op een scherm te kijken. Het is minder dan dat er internationaal op een scherm wordt gekeken, dat ligt op ongeveer 7 uur. Toch is het veel tijd. Kinderen zitten gemiddeld 5 tot 7 uur per dag op een scherm te kijken.

Wat is schermtijd?

Schermtijd is de hoeveelheid tijd die je per dag naar een scherm kijkt. Dit kan worden berekend in minuten of uren. En vergis je niet: onder schermtijd valt niet alleen de tijd die je op je mobiel zit. Ook je televisie, tablet en computer vallen hieronder.

Hoeveel schermtijd voor kinderen?

Kinderen kunnen zich goed vermaken achter een scherm. Zo zitten sommige kinderen al snel 5 tot 7 uur per dag op hun tablet, telefoon of tv. Waar ligt de grens? En wat is de maximale schermtijd voor een kind volgens experts? Eigenlijk is dit voor ieder kind anders. De een reageert namelijk anders op veel beeldschermgebruik dan de ander. Wel kun je deze richtlijnen aanhouden volgens Ouders van NU:

  • 0 tot 2 jaar: geen scherm
  • 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
  • 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten)
  • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)
  • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag
  • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag

Een andere belangrijke richtlijn is de 20-20-2-regel. Nu denk je misschien: wat houdt die regel in? Het volgende: kijk 20 minuten naar je scherm en houd dan 20 seconden pauze. Kijk bijvoorbeeld even uit het raam. Ga ook 2 uur per dag naar buiten. Volgens oogartsen is dit het beste voor je ogen.

Je eigen schermtijd bekijken

Ben je benieuwd of je onder of boven dat gemiddelde zit? Gelukkig is er een handigheidje om je schermtijd te bekijken. Ik let het je uit!

Schermtijd bekijken op je iPhone

Heb je een telefoon van Apple? Dan bekijk je je schermtijd op de volgende manier:

  • Open de ‘Instellingen’ app.
  • Druk op ‘Schermtijd’.
  • Je ziet nu hoeveel je je telefoon per dag gebruikt én welke apps je het vaakst gebruikt.

Schermtijd bekijken op een Android telefoon

Heb je een mobiel van SamsungOppo of Xiaomo? Dan achterhaal je je schermtijd op deze manier:

  • Open het instellingenmenu.
  • Druk op ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.
  • Hier zie je een overzicht van hoeveel tijd je je telefoon gebruikt.

Uiteindelijk zit je toch weer veel op je telefoon

Ook al willen we nog zo graag niet kijken en de telefoon negeren maar, of het nu een ‘ping’ is, of zo’n bolletje bij een app, vroeg of laat ga je toch weer kijken. En dan overvalt je de hoeveelheid gemiste meldingen en ben je helemaal afgeleid. De ‘ijzeren wil’ om je telefoon niet in je handen te nemen, is heel moeilijk vol te houden. In je hoofd heb je immers toch zo’n gevoel dat je af en toe móét kijken.

Wat kun je doen?

Toegegeven, we zitten allemaal te veel op onze telefoons. Volwassenen, jongeren én kinderen turen te vaak naar hun scherm. Ze brengen te veel tijd door op de socials. Bewustwording is de eerste stap om te kiezen voor je werkelijke leven en controle te houden op je digitale leven. Kies bewust om de telefoon ergens weg te leggen waar je de telefoon niet ziet. Spreek elkaar af bijvoorbeeld om tijdens het eten niet online te zijn. Ga weer eens bij iemand gewoon op visite. Je digitale leven kan je ook instellen om minder snel geprikkeld te worden. Er dingen die je kunt doen om minder op je telefoon te zitten.

Tips om je digitale leven onder controle te houden.

  • Verlaat de Whatsapp-groepen die je niet meer gebruikt. Dan komen er ook geen meldingen meer van binnen.
  • Bepaal wanneer je op social media zit. Bijvoorbeeld ’s morgens een halfuurtje en ’s avonds een halfuurtje. Houd je daar strikt aan. In het weekend kan het dan eens langer.
  • Schrap nieuwsbrieven of andere ‘interessante’ dingetjes die je eigenlijk toch alleen maar snel-snel bekijkt.
  • Leg je smartphone tijdens het je werk of als je op visite bent in een andere ruimte. Neem je een break van je werk of bezigheden? Ga niet op je telefoon kijken, maar doe iets actiefs. Ga de tuin in of even de straat op voor een langere pauze.
  • Maak afspraken met je beste vrienden over minder smartphonegebruik op momenten in de dag. Dan voel je minder de druk om te moeten reageren, want niemand die belangrijk voor je is, gebruikt de smartphone op die momenten.
  • Ga sporten en laat je smartphone lekker thuis.
  • Kies bewust om niet altijd 24 uur per dag bereikbaar te willen zijn.

Welke hulpmiddelen zijn er?

Je weet nu waarom ‘de ijzeren wil’ geen echte strategie is om minder op je telefoon te zitten. Zeker niet voor de lange termijn. Toch loont het de moeite om na te gaan welke manier jou helpt om de telefoon vaker aan de kant te laten. Of dat nu volledig uitschakelen, wegleggen, thuislaten of verkopen is. Of het gebruik van een app die als jouw persoonlijke assistent dienst doet.

  • Een timer

Er bestaan heel wat apps die je kunnen helpen om je smartphone wat vaker aan de kant te leggen. De meeste van die apps gebruiken een soort timer. Deze houdt bij hoe vaak je op je telefoon zit of blokkeert je smartphonegebruik volgens een schema dat je zelf kiest. Sommige apps kunnen je telefoon helemaal blokkeren, zodat je die niet meer kunt gebruiken tot de tijd verstreken is.

  • Een beloning

Alle apps ‘belonen’ op één of andere manier de tijd die je niet op je telefoon doorbrengt. Als je je telefoon vaker aan de kant legt met de tips in deze blog, en jezelf beloont met af en toe wat schermtijd, doe je eigenlijk hetzelfde als die apps. Krijg je graag wat meer steun, dan kun je de hulp van zo’n handige app inschakelen. Zolang het je maar motiveert om de telefoon minder te gebruiken.


De P.O.E.N. stappen kan je voor jezelf of als je ouder bent voor je kinderen gebruiken. Maak ze bewust dat er ook nog een echte werkelijkheid is “hun leven” en dat ze dingen missen om altijd alleen maar digitaal te leven. Prikkel ze om op pad te gaan en realtime mensen te ontmoeten i.p.v. digitaal. Dit zorgt er allemaal voor dat kinderen al niet heel vroeg in een sociaal isolement komen.

Stap 1: Bewustwording hoe vaak je met je telefoon bezig bent, en of je dat ook wilt. De verandering begint bij jou.

Stap 2: Wat is jouw doel, hoe zou jij minder met je telefoon bezig kunnen zijn.

Stap 3: Bouw tijdsmomenten in wanneer je je telefoon gebruikt, en bouw tijdsmomenten in wanneer je voor jezelf controleert waar je staat met je gebruik van je telefoon.

Stap 4: Ga het doen. Nu. Vertel ook aan anderen wat je probeert te veranderen met je telefoon. Anderen kunnen jou dan misschien weer tips geven hoe er mee om te gaan.