Wat is communicatie ?
Onze hele wereld, alles wat wij doen heeft te maken met Communicatie.
Dit gebeurt door radio, televisie en kranten, dingen die je waarneemt en hoort en hoe je daar op reageert.
Communicatie zou je kunnen omschrijven als: Een proces waarbij iemand informatie overdraagt aan een ander. Communicatie is dus een proces, omdat er steeds een wisselwerking bestaat tussen iemand die een boodschap uitzendt en de reactie van de persoon die de boodschap ontvangt.
Wat houdt die boodschap nu in?
Is dit alleen het spreken en luisteren naar elkaar? Zeer zeker niet! Er komt veel meer bij kijken. Als wij praten is dat één van de communicatiemiddelen die wij gebruiken.
Ons gedrag ondersteunt de woorden die wij zeggen of juist de woorden die wij niet uiten. Het kan zelfs in strijd zijn met de woorden die je zegt.
Als wij praten, in gesprek zijn, noemen wij dat mondelinge of verbale communicatie. Alles er omheen, ons gedrag, houding en uitstraling wordt non verbale communicatie genoemd.
Bij alles wat wij doen of zeggen maken wij gebruik van ons gedrag. Het is niet iets wat je uit kan schakelen. Je gedraagt je altijd. Ook als je niets doet, gedraag je je toch op een bepaalde manier.
Ons gedrag ondersteunt de woorden die wij zeggen, maar als ons gedrag tegenstrijdig is aan het gesproken woord, krijg je tegenstrijdige signalen die afbreuk kunnen doen aan hetgeen jij aan het vertellen bent. Degene die de boodschap ontvangt, reageert zowel met woord als met gedrag, er is dus sprake van interactie. Je zou ook kunnen stellen dat communicatie voortdurende gedragsverandering is.
Tien communicatieregels
*1* Spreek de taal van jouw gesprekspartner
Als jij de ander wilt bereiken, is het belangrijk dat jij op hetzelfde niveau zit. Doe je dit niet, dan heb je kans dat er makkelijk kans is op miscommunicatie. Als er geen klik is, dan zul jij niet uit een gesprek halen wat je er van verwacht.
*2* Let op de gevoelswaarde van woorden
Wat voor de één weinig is, kan voor de ander veel zijn en omgekeerd.
*3* Vraag regelmatig om feedback
Stel controlevragen om te kijken of jij begrijpt wat jouw gesprekspartner bedoelt. Controle vragen kunnen zijn: ‘Ben ik tot zover duidelijk geweest?’ Of: Heb ik je vraag zo goed beantwoord?
*4* Stel goede vragen
Makkelijk klinken is moeilijk.. Het stellen van de juiste vraag op het juiste moment en op de juiste toon is moeilijk.
*5* Motiveer de ander om te luisteren
Luisteren is moeilijk. Men wil vaak pas luisteren als men uit het gesprek een voordeel kan halen of als het gesprek prettig verloopt.
*6* Luister zelf ook actief
Luisteren is iets anders dan toehoren. Hierdoor vind jij straks meer informatie over hoe belangrijk luisteren is. Omschrijving van luisteren is: even jouw eigen gedachten en meningen los laten en je echt te verplaatsen in de gedachtegang van jouw gesprekspartner.
*7* Wees beknopt
Teveel informatie blijft niet hangen. Houd het kort en krachtig. Teveel informatie heeft vaak een tegenovergestelde werking en zorgt voor verwarring.
*8* Zorg tijdens een gesprek voor een dialoog
Maak het geen monoloog. Geef jouw gesprekspartner voldoende tijd en ruimte om te kunnen reageren, de informatie te verwerken, een standpunt te bepalen of eventueel om een toelichting te vragen.
*9* Zorg dat je overeenstemming krijgt tijdens je gesprek
Als je gaat voor een win-win situatie, zorgt dit voor een prettig gesprek, waarin je makkelijker kleine verschillen kunt oplossen.
*10* Gebruik lichaamstaal om jouw gesproken woord te onderbouwen
Zorg dat een gesprek prettig verloopt. Gebruik beeldrijke taal. Zo zal het gesprek leuk en spannend blijven. Je zorgt er zo makkelijk voor dat er naar je geluisterd wordt.
Wil je meer informatie over communicatie weten? Koop en download ons E-book Communicatie
E-book Communicatie
Koop voor 5 euro het E-book Communicatie van P.O.E.N. In het E-book krijg je nog veel meer informatie en tips over klantbenadering. Door jouw bijdrage kunnen wij weer andere mensen helpen binnen ons P.O.E.N. netwerk. Hartelijk dank voor je bijdrage